PERSONAL DATA PROTECTION POLICY/NOTICE
CONSENT TO USE, HOLD, PROCESS, RELEASE AND/OR DISCLOSE PERSONAL DATA/INFORMATION

SIME DARBY BRUNSFIELD DAMANSARA SDN BHD and its related/associate company(ies) recognise its responsibilities under the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”) and is committed to ensuring that your personal data is protected.

Pursuant to the PDPA, we require your co-operation to declare and consent to us on the utilisation of your personal data to conduct, hold, process, use and/or release/disclose for our activities such as carrying out loyalty programs, direct mailers, event invitations etc.

  1. The purpose of this notice is to explain how we collect information about you, the procedures that we have in place to safeguard your privacy and how you can instruct us if you prefer to limit the use of that information. In any case, it is not obligatory on you to furnish us with your personal data for our use indicated herein save and except for the purposes specified under item 3(a), 3(c), 3(e), 3(f), and 4(b) herein, failing which we will not be able to attend to the matters specified therein.
  2. The personal data/information referred to herein are as follows:-
    1. Name, NRIC/Passport, company name, job title/profession, date of birth, age, race; nationality; marital status; income range; information of any past breaches of or convictions and/or alleged conviction under any law, the relevant services provided to you and any other personal data relevant and/or required for the purposes set out in item No. 3 below
    2. Contact information including address, phone number and email address
    3. Personal/Financial information such as EA forms, salary slip, EPF statement of account and Bank statement of account and other related documents
    4. CCTV/Security recordings and location tracking/GPS information
    5. Other information relevant to the purchase of the property
  3. SIME DARBY BRUNSFIELD DAMANSARA SDN BHD and its related/associate company(ies) will use your personal data (by which we mean information we obtain directly from you or from third parties, such as credit reference agencies, or information we obtain as a result of our relationship with you) for the following purposes:-
    1. in all matters relating to your purchase of the property stated in your offer to purchase/booking form including but not limited to all matters necessary to affect the execution of a formal sale and purchase agreement and deed of mutual covenants between us in relation to your purchase of the said property (hereinafter respectively referred to as the “Sale & Purchase Agreement” and “Deed of Mutual Covenants”), to affect your ownership of the property in accordance with the terms of the Sale & Purchase Agreement as well as to facilitate all obligations under the Sale & Purchase Agreement and Deed of Mutual Covenants to be discharged/enforced
    2. for statistical analysis
    3. for our record keeping, the maintenance and update of purchasers records
    4. for delivery of notices, information on our latest projects, products and/or services, events update and you have the option to elect not to receive any direct marketing promotional information from us in the manner as referred to in Item No. 7 below
    5. for compliance of any legal or regulatory requirements relating to our services and projects
    6. for vacant possession services, keys handover, property/estate management, customer care and/or defect rectification works
    7. to assist you to apply for end-financing to finance the purchase property
    8. any subsequent commercial transactions in relation to any of our projects, products and/or services
  4. We will also disclose your personal information to the following parties to facilitate our purposes as stated in item No. 3 above:-
    1. our authorised representatives, agents, contractors, sub-contractors, valuers, engineers, surveyors, architects, banks/financial institutions, lawyer, legal advisors, utility companies, employees and third party service providers to enable them to provide administrative and other services for or to you/the property acquired by you including but not limited to all matters in relation to your purchase of the said property, all matters necessary to affect your ownership of the property in accordance with the terms of the Sale & Purchase Agreement as well as to facilitate all obligations under the Sale & Purchase Agreement and Deed of Mutual Covenants to be discharged/enforced
    2. others where the disclosure is required by law for example, to government agencies and regulatory bodies as part of our statutory obligations, or for law enforcement purposes
    3. an organisation that acquires all or part of our assets or businesses
    4. the relevant Joint Management Body established under the Building and Common Property (Maintenance and Management) Act 2007 and/or management corporation established under the Strata Titles Act, 1985 and/or any other statutory provision
    5. to our customer service agencies for research and analysis purposes so that we can monitor and improve the services we provide
    6. administrative purposes and statistical analysis
    7. service providers, agents and/or contractors from time to time to help us with delivery of notices, to provide and market our products and services to you and you have the option to elect not to receive any direct marketing promotional information from us in the manner as referred to in Item No. 6 below
    8. Government agencies, statutory authorities and industry regulators
    9. our auditors, consultants, accountants or other financial or professional advisers
    10. any other persons which SIME DARBY BRUNSFIELD DAMANSARA SDN BHD may think fit notwithstanding that such persons may be outside Malaysia, for any of the above purposes
  5. We will retain your personal information for a reasonable period in accordance with legal requirements, for administration and/or accounting purposes or to protect our interests if deemed necessary.
  6. All personal information provided will be used only for the purposes and mentioned in item No. 3 and 4 above. We place great importance on ensuring the security of your personal information.
  7. We would like to share with you our latest marketing information updates via the following methods :-
    1. via sms
    2. via email
    3. via telephone
    4. via Electronic Direct Mailling (EDM)
    5. via newsletter or Electronic Newsletters
    6. via by way of postage
    7. other forms of marketing tools /channels (including internet social media services)
  8. If you do not wish the disclosure of your information to a particular party/group and/or to receive any direct marketing information about us and/or third parties/and/or disagree to any particular channel for disembarking information to you as provided above, you may put your request in writing to us at the address or facsimile transmission number, and marked for the attention of the person or officer, of the addresses set out below, or at such other address or facsimile transmission number or person or officer as the addressee may give notice of you from time to time to the address provided for at item No. 10 below:-
  9. Pursuant to the PDPA:-
    1. you have a right to request a copy of the personal data we hold about you for granting you access in your information provided that:-
      1. you request for the same in writing to us addressed to the address as provided at item No. 10 below
      2. you include proof of your identity and address (e.g. a copy of your NRIC/passport); and
      3. you bear the fee for the release of the personal information to your good self
    2. You have the right to correct any inaccuracies in your data free of charge (Please note, you are responsible for informing us on any changes to you personal information supplied to us and for ensuring that such information is accurate and current). If you wish to exercise this right, you should:-
      1. request for the same in writing to us addressed to the address as provided at item No. 10 below
      2. provide us with sufficient information to identify you
      3. specify the information that is incorrect and what it should be replaced with
    3. We may exercise our discretion in allowing the corrections requested and/or may require further documentary evidence of the new data to avoid fraud and inaccuracy.
    4. You have the right to require us to cease or not to begin processing your information for direct marketing purposes. If you wish to exercise this right, you should:-
      1. request for the same in writing to us addressed to the address as provided at item No 10 below
      2. provide us with sufficient information to identify you
      3. specify the date starting from when you would like us to cease or not to begin processing your information
  10. Should you have any enquiries or complaints pertaining to your personal data, please do not hesitate to contact us at:-
    • SIME DARBY BRUNSFIELD DAMANSARA SDN BHD
    • NO 8 JLN WAN KADIR 4
    • OFF JLN DAMANSARA
    • TAMAN TUN DR ISMAIL
    • 60000 KUALA LUMPUR
    • TEL : +603 7726 9898 FAX : +603 7726 8998
    • Email address : info@simedarbybrunsfield.com
  11. In the event of any conflict between this English language Personal Data Protection Notice and its corresponding Bahasa Malaysia Personal Data Protection Notice, the terms in this English language Notice shall prevail.
  12. We reserve the right to amend this PERSONAL DATA PROTECTION POLICY/NOTICE from time to time without prior notice.

 

BAHASA MALAYSIA

AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI (APDP)
Kebenaran untuk menggunakan, menyimpan, memproses, membekal dan/atau mendedahkan data/maklumat peribadi

SIME DARBY BRUNSFIELD DAMANSARA SDN BHD dan syarikat berkaitan/bersekutunya mengiktiraf tanggungjawab mereka di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“APDP”) dan komited untuk memastikan data peribadi anda dilindungi.

Menurut APDP, kami memerlukan kerjasama anda untuk memaklumkan dan memberi persetujuan anda kepada kami terhadap penggunaan data peribadi anda untuk menjalankan, menyimpan, memproses, mengguna dan/atau membekalkan/mendedahkan maklumat untuk aktiviti-aktiviti kami seperti mengadakan program kesetiaan, mailer secara langsung, jemputan acara dan sebagainya.

 

  1. Tujuan notis ini adalah untuk menjelaskan bagaimana kami mengumpul maklumat peribadi anda, prosedur-prosedur yang kami sedia ada untuk menjaga privasi anda dan bagaimana anda boleh memberi arahan kepada kami jika anda memilih untuk menghadkan kegunaan maklumat tersebut. Malah, anda tidak wajib untuk memberi maklumat peribadi anda kepada kami untuk tujuan kami yang dinyatakan di sini kecuali untuk tujuan-tujuan yang dinyatakan di perkara 3(a), 3(c),3(e), 3(f) dan 4(b) di bawah, di mana kami tidak akan dapat melaksanakan perkara-perkara yang dinyatakan di dalam perenggan-perenggan tersebut.
  2. Data/Informasi yang dirujuk di sini adalah seperti berikut: -
    1. Nama, Kad Pengenalan/Paspot, nama syarikat, jawatan, tarikh lahir, umur, kaum, kewarganegaraan,status perkahwinan, pendapatan, informasi berkenaan dengan pelanggaran undang-undang atau dakwaan yang lalu dibawah undang-undang, perkhidmatan yang diberikan kepada anda dan mana-mana data peribadi yang diperlukan dan/atau dikehendaki bagi tujuan-tujuan yang dinyatakan diatas
    2. maklumat hubungan termasuk alamat, nombor telefon dan alamat e-mel
    3. maklumat peribadi/kewangan seperti Borang EA, slip gaji, penyata akaun KWSP dan penyata akaun bank, dan dokumen-dokumen lain yang berkaitan
    4. CCTV/perakaman keselamatan dan penjejakan lokasi /maklum GPS
    5. maklumat lain yang berkaitan dengan pembelian hartanah
  3. SIME DARBY BRUNSFIELD DAMANSARA SDN BHD dan syarikat berkaitan/bersekutunya akan menggunakan maklumat peribadi anda (iaitu maklumat peribadi yang kami terima secara langsung daripada anda ataupun daripada pihak ketiga, seperti agen perujukan kewangan, atau maklumat yang kami terima hasil daripada hubungan kami untuk tujuan-tujuan di bawah iaitu:-
    1. dalam semua perkara mengenai pembelian oleh anda hartanah yang dinyatakan dalam surat tawaran membeli / borang tempahan anda termasuk tetapi tidak terhad kepada semua perkara yang diperlukan untuk memberi kesan kepada pelaksanaan suatu perjanjian jual beli dan surat ikatan perjanjian bersama yang rasmi di antara kami bersama yang berkaitan dengan pembelian hartanah tersebut oleh anda (“Perjanjian Jual Beli” dan Surat Ikatan Perjanjian Bersama”), untuk memberi kesan kepada pemilikan hartanah tersebut menurut syarat-syarat Perjanjian Jual Beli dan juga untuk membantu pelaksanaan kesemua obligasi yang tertera di dalam Perjanjian Jual Beli dan Surat Ikatan Perjanjian Bersama supaya dapat disempurnakan/di kuatkuasakan
    2. untuk analisis
    3. untuk simpanan rekod kami, penyelenggaraan dan kemaskini rekod pembeli-pembeli
    4. untuk tujuan penghantaran notis-notis, informasi berkenaan projek-projek, produk-produk dan/atau perkhidmatan-perkhidmatan kami yang baru dan anda mempunyai piilhan untuk tidak menerima sebarang maklumat promosi pemasaran langsung daripada kami seperti yang dirujuk di perkara No. 7
    5. bagi pematuhan mana-mana undang-undang atau peraturan yang berkaitan dengan perkhidmatan dan projek-projek kami
    6. untuk perkhidmatan milikan kosong, penyerahan kunci, pengurusan hartanah, perkhidmatan pelanggan dan/atau kerja-kerja pembaikan
    7. untuk membantu anda dalam membuat permohonan kepada mana-mana bank/institusi kewangan bagi tujuan pembiayaan pembelian hartanah anda
    8. apa-apa transaksi komersial terkemudian yang berkaitan dengan projek-projek, produk-produk dan/atau perkhidmatan-perkhidmatan kami
  4. Kami juga akan mendedahkan maklumat peribadi anda kepada pihak-pihak berikut bagi membantu tujuan-tujuan kami yang dinyatakan di perenggan 2 di atas:-
    1. wakil kami, agen-agen, kontraktor-kontraktor, sub-kontraktor-kontraktor ,penilai-penilai, jurutera-jurutera, juru ukur-juru ukur, arkitek-arkitek, bank-bank/institusi-institusi kewangan, peguam, penasihat-penasihat undang-undang, syarikat-syarikat utiliti, pekerja-pekerja dan pembekal-pembekal servis pihak ketiga bagi membolehkan mereka untuk menyediakan servis-servis pentadbiran serta servis-servis lain untuk atau kepada anda/hartanah yang diperolehi anda termasuk tetapi tidak terhad kepada semua perkara yang berkaitan dengan pembelian hartanah tersebut, semua perkara yang diperlukan untuk memberi kesan kepada pemilikan hartanah tersebut menurut syarat-syarat Perjanjian Jual Beli dan juga untuk memudahkan semua obligasi di bawah Perjanjian Jual Beli dan Surat Ikatan Perjanjian Bersama supaya dapat disempurnakan/diberi kuatkuasakan
    2. yang lain di mana pemberian maklumat adalah diwajibkan di sisi undang-undang, seperti agensi-agensi kerajaan dan badan-badan kawal selia untuk menunaikan kewajipan-kewajipan berkanun kami, atau untuk tujuan penguatkuasaan undang-undang
    3. organisasi yang memperolehi semua atau sebahagian daripada aset-aset atau perniagaan-perniagaan kami
    4. badan pengurusan bersama yang relevan yang ditubuhkan di bawah Akta Bangunan Dan Harta Bersama (Penyenggaraan Dan Pengurusan) 2007 dan/atau perbadanan pengurusan yang ditubuhkan di bawah Akta Hakmilik Strata 1985 dan/atau peruntukan undang-undang lain yang berkenaan
    5. kepada agensi servis pelanggan kami untuk tujuan penyelidikan dan analisis bagi membolehkan kami memantau dan meningkatkan servis-servis yang kami memberi
    6. untuk tujuan pentadbiran dan analisis statistik
    7. pembekal-pembekal servis, agen-agen dan/atau kontraktor-kontraktor dari semasa ke semasa untuk membantu kami dalam penghantaran notis-notis, pembekalkan dan pemasaran produk-produk dan servis-servis kami kepada anda dan anda mempunyai pilihan untuk tidak menerima sebarang maklumat promosi pemasaran langsung daripada kami seperti yang dirujuk di perkara No. 6 di bawah
    8. agensi-agensi Kerajaan, pihak-pihak berkanun dan regulator industri
    9. ahli-ahli audit kami, para perunding, akauntan atau penasihat kewangan atau profesional kami yang lain
    10. mana-mana pihak lain yang SIME DARBY BRUNSFIELD DAMANSARA SDN BHD menganggap sesuai miskipun pihak tersebut adalah diluar Malaysia, untuk mana-mana tujuan seperti yang ternyata di atas
  5. Kami akan menyimpan maklumat peribadi anda untuk suatu jangkamasa yang munasabah mengikut peruntukan undang-undang, untuk tujuan pentadbiran dan/atau perakaunan atau untuk melindungi kepentingan kami jika dianggap perlu.
  6. Kesemua maklumat peribadi yang dibekalkan hanya akan digunakan untuk perkara-perkara yang disebut di perenggan-perenggan 3 dan 4 di atas. Kami meletakkan kepentingan khas dalam memastikan sekuruti maklumat peribadi anda.
  7. Kami ingin berkongsi dengan anda maklumat pemasaran kami yang terkini melalui cara-cara berikut:-
    1. melalui sms
    2. melalui email
    3. melalui telefon
    4. melalui Mel-mel Elektronik Secara Langsung
    5. melalui surat berita atau mel surat berita
    6. melalui pos
    7. alat- alat/ saluran-saluran pemasaran yang lain (termasuk perkhidmatan media internet sosial)
  8. Jika anda tidak ingini pendedahan maklumat anda kepada pihak/kumpulan tertentu dan/atau anda tidak ingin menerima sebarang maklumat pemasaran langsung mengenai kami dan/atau pihak ketiga/ dan/atau membantah kepada cara penyebaran maklumat kepada anda seperti di atas, anda boleh membuat permohonan secara bertulis kepada kami di alamat atau nombor penghantaran faksimili dan tujukan kapada pegawai yang berkenaan, pada alamat tertera dibawah, atau pada mana-mana alamat atau nombor penghantaran faksimili atau pegawai yang lain seperti yang dimaklumkan dari semasa ke semasa kepada alamat yang diberi di perkara 10 di bawah.
  9. 9. Menurut APDP:-
    1. anda mempunyai hak untuk meminta sesalinan maklumat peribadi anda yang disimpan oleh kami untuk memberikan anda akses kepada maklumat peribadi anda dengan syarat bahawa:-
      1. anda membuat permohonan secara bertulis kepada kami dialamatkan kepada alamat seperti di perkara 10 di bawah
      2. anda membekalkan bukti berkenaan dengan identiti dan alamat anda (contohnya; sesalinan kad pengenalan/paspot anda); dan
      3. anda menanggung yuran yang dikenakan untuk membekalkan maklumat peribadi kepada anda
    2. anda mempunyai hak untuk membetulkan ketidaktepatan data anda secara percuma. (Sila maklum bahawa anda bertanggungjawab memaklumkan kepada kami atas apa-apa perubahan kepada maklumat peribadi anda yang dibekalkan kepada kami dan untuk menentukan bahawa maklumat tersebut adalah tepat dan terkini) Pemindaan maklumat data peribadi anda dilaksanakan secara percuma. Sekiranya anda ingin berbuat demikian, sila:-
      1. anda membuat permohonan secara bertulis kepada kami dialamatkan kepada alamat seperti di perkara 10 di bawah
      2. anda membekalkan bukti berkenaan dengan identiti dan alamat anda (contohnya; sesalinan kad pengenalan/paspot anda); dan
      3. anda menanggung yuran yang dikenakan untuk membekalkan maklumat peribadi kepada anda
    3. Kami boleh menggunakan budi bicara kami dalam membenarkan permohonan pindaan anda dan/atau mungkin memerlukan bukti dokumen-dokumen yang lain mengenai databaru anda untuk megelakkan penipuan dan ketidaktepatan .
    4. Anda mempunyai hak untuk meminta kami supaya berhenti atau tidak memproses maklumat peribadi anda bagi tujuan-tujuan pemasaran langsung. Sekiranya anda ingin berbuat demikian, sila:-
      1. anda membuat permohonan secara bertulis kepada kami dialamatkan kepada alamat seperti di perkara 10 di bawah
      2. anda membekalkan bukti berkenaan dengan identiti dan alamat anda (contohnya; sesalinan kad pengenalan/paspot anda); dan
      3. anda menanggung yuran yang dikenakan untuk membekalkan maklumat peribadi kepada anda
  10. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan ataupun aduan mengenai maklumat peribadi anda, sila hubungi kami di:-
    • SIME DARBY BRUNSFIELD DAMANSARA SDN BHD
    • NO 8 JLN WAN KADIR 4
    • OFF JLN DAMANSARA
    • TAMAN TUN DR ISMAIL
    • 60000 KUALA LUMPUR
    • TEL : +603 7726 9898 FAX : +603 7726 8998
    • Email address : info@simedarbybrunsfield.com
  11. Dalam keadaan berlakunya sebarang percanggahan di antara Notis Perlindungan Data Peribadi ini dalam Bahasa Inggeris dan Notis Perlindungan Data Peribadi dalam Bahasa Malaysia yang sepadan dengannya, terma-terma Notis dalam Bahasa Inggeris akan diguna pakai.
  12. Kami memelihara hak kami untuk meminda AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI (APDP) dari masa ke semasa tanpa serbarang notis